NPT

P5 na jaderné konferenci: Slunce se otáčí kolem Země!

Existuje zde jistá analogie k tehdejší církvi, když hlásala, že „Slunce se otáčí kolem Země“ a tou je, když Pět stálých členů Rady bezpečnosti Spojených národů tvrdí, že „jaderné zbraně zajišťují bezpečnost“.
Čtvrtek 6. 8. 2015   Názory a komentáře

New York, hodnotící konference k NPT: Nevzrušujte se, jaderné odzbrojení není v dohledu

Každých 5 let je to stejná show a posledních 45 let bylo vidět stejné výsledky; žádný pokrok ke konečnému cíli NPT, jak je vymezen v článku VI – „vést v duchu dobré vůle jednání o účinných opatřeních k zastavení závodů v jaderném zbrojení v blízké budoucnosti a k jadernému odzbrojení a rovněž o smlouvě o všeobecném a úplném odzbrojení pod přísnou a účinnou mezinárodní kontrolou.”
Středa 13. 5. 2015   Zprávy

Od vídeňské konference k české kampani za zákaz jaderných zbraní

Na začátku května se zástupci Světa bez válek a násilí zúčastnili Přípravného výboru Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) ve Vídni. Kromě možnosti setkat se s diplomaty a prezentovat jim návrhy občanské společnosti byla konference také příležitostí k výměně zkušeností mezi organizacemi z celého světa, k posílení spolupráce či navázání nových vztahů.

Přípravný výbor NPT nepřinesl žádné převratné novinky a vzhledem k povaze této konference to nikdo ani neočekával. Jednalo se teprve o první ze tří setkání předcházejících velké hodnotící konferenci v roce 2015. Přesto ve Vídni zaznělo několik témat, která stojí za zmínku.

Úterý 29. 5. 2012   Zprávy

Členové parlamentů čtyř desítek zemí volají po Blízkém východě bez zbraní hromadného ničení

270 členů parlamentů ze 42 zemí vydalo společné prohlášení na podporu vytvoření zóny bez jaderných zbraní a dalších zbraní hromadného ničení na Blízkém východě. Prohlášení, k němuž se připojilo i sedm českých zastupitelů, bylo představeno na zasedání Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) ve Vídni. 

Pátek 4. 5. 2012   Tiskové zprávy

Svět bez válek a násilí na Přípravném výboru Smlouvy NPT ve Vídni

Na začátku května se ve Vídni bude konat První přípravný výbor k Hodnotící konferenci Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). Při této příležitosti budou ve Vídni přítomni i zástupci organizace Svět bez válek a násilí z České republiky.

Neděle 29. 4. 2012   Zprávy
Starosta Hirošimy Akiba pronáší projev na zahájení velkého pochodu New Yorkem

Patnáct tisíc lidí pochodovalo New Yorkem a požadovalo jaderné odzbrojení

Starosta Hirošimy šel spolu se zástupy hodnostářů v čele velkého průvodu k budově Spojených národu na setkání s komisařem OSN pro odzbrojení Sergiem Durantem. Pochodně za odzbrojení, které nesl po celém světě Světový pochod za mír a nenásilí, byly předány OSN – jako připomínka důležité úlohy delegátů konference NPT (Smlouva o nešíření jaderných zbraní).

Čtvrtek 6. 5. 2010   Zprávy

"Čas na změnu je teď." – Ban Ki Moon dva dny před začátkem konference NPT

Dva dny před začátkem konference NPT (Smlouva o nešíření jaderných zbraní)  v New Yorku, generální tajemník OSN Ban Ki Moon oslovil protinukleární hnutí na konferenci, “Za spravedlivý, mírový a udržitelný svět bez jaderných zbraní”. Hovořil o své představě světa bez nukleárních zbraní, kterou s nimi sdílí. A řekl „Čas na změnu je teď.“  Do New Yorku také cestuje delegace hnutí Svět bez válek, aby tuto myšlenku podpořila.

Středa 5. 5. 2010   Zprávy

Stanovisko k hodnotící konferenci NPT

V květnu 2010 se opět po 5 letech koná hodnotící konference ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Smlouva vešla v platnost již před 40 lety. Přestože 189 zemí je jejími signatáři, Indie, Pákistán a Izrael ke smlouvě nepřistoupili. Severní Korea smlouvu nejprve ratifikovala, poté porušila a nakonec z ní v roce 2003 odstoupila.

Středa 5. 5. 2010   Oficiální stanoviska

Svět bez válek a Smlouva o nešíření jaderných zbraní

Odsuzujeme neúspěch NPT (Nuclear Non-Proliferation Treaty) při ovlivňování procesu odzbrojování v posledních letech a odsuzujeme také pokrytectví jaderných mocností, které místo aby postupovaly k úplnému odstranění jaderných zbraní, jak je stanoveno ve smlouvě, používají smlouvu k tomu, aby udržely všechny ostatní mimo svůj privilegovaný „jaderný klub“ a neohrozily svoje pozice stálých členů Rady bezpečnosti OSN.

Úterý 4. 5. 2010   Oficiální stanoviska