OSN

Česká republika hlasuje proti zákazu jaderných zbraní!

27. března: Zahájení jednání k dohodě o zákazu jaderných zbraní.
Sobota 25. 3. 2017   Zprávy

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství saúdské arábie v radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.
Středa 13. 7. 2016   Zprávy

Zákaz prichádza: Správa ICAN o pracovnej skupine OSN

Táto správa sumarizuje naše aktivity a prináša mnohé vyhlásenia, ktoré naši aktivisti adresovali. Chceme sprostredkovať čitateľovi súhrn nezastaviteľnej hybnej sily, ktorá je za touto rýchlo rastúcou humanitárne založenou iniciatívou na vypovedanie jadrových zbraní.
Čtvrtek 16. 6. 2016   Zprávy

New York, hodnotící konference k NPT: Nevzrušujte se, jaderné odzbrojení není v dohledu

Každých 5 let je to stejná show a posledních 45 let bylo vidět stejné výsledky; žádný pokrok ke konečnému cíli NPT, jak je vymezen v článku VI – „vést v duchu dobré vůle jednání o účinných opatřeních k zastavení závodů v jaderném zbrojení v blízké budoucnosti a k jadernému odzbrojení a rovněž o smlouvě o všeobecném a úplném odzbrojení pod přísnou a účinnou mezinárodní kontrolou.”
Středa 13. 5. 2015   Zprávy

Tony Robinson vystoupí za Svět bez válek a násilí na PORGMUN 2015

Již tento čtvrtek začíná PORGMUN – středoškolská diplomatická konference v Praze. K příležitosti zahájení 2. ročníku mezinárodní modelové konference OSN se v Ústavu molekulární genetiky AVČR se sejde na 250 studentů. Středoškoláky z celého světa čekají čtyři dny vyjednávání a hledání řešení nejpalčivějších současných problémů diplomacie i aktivismu.

Úterý 17. 3. 2015   Zprávy

Živý a světelný symbol nenásilí

U příležitosti mezinárodního dne nenásilí chceme vyjádřit nezbytnost ukončení konfliktů jak na úrovni celosvětové tak na úrovni mezilidských vztahů. Chceme pozvednout téma nenásilí jako jediného východiska ze současné situace a dát šanci míru ve světě i uvnitř každého z nás.
Úterý 16. 9. 2014   Zprávy

Poradní status při OSN přináší Světu bez válek nové příležitosti

Světu bez válek a násilí byl udělen „speciální poradní status“ při Ekonomické a sociální radě OSN. To otevírá možnosti bližší a intenzivnější spolupráce jak se součástmi OSN, tak s dalšími organizacemi a institucemi.

Neděle 14. 10. 2012   Zprávy

Generální tajemník OSN: Svět je přezbrojen a mír je podfinancován

Pan Ki-mun, Generální tajemník OSN, 28. 8. 2012, The Korean Times

Protichůdné zájmy nedávno zabránily přijetí dohody o tolik potřebné smlouvě, jež by snížila otřesné dopady v současnosti slabě regulovaného obchodu se zbraněmi. Stejně tak zůstává zablokováno i úsilí o jaderné odzbrojení, a to navzdory zvyšující se podpoře veřejnosti.

Neúspěch těchto vyjednávání a nedávná výročí svržení bomb na Hirošimu a Nagasaki jsou vhodnou příležitostí k analýze toho, co se nepovedlo, proč je tak obtížné dosáhnout odzbrojení a kontroly obchodu se zbraněmi, a jak se světové společenství může vrátit na cestu k dosažení těchto životně důležitých cílů. 

Čtvrtek 13. 9. 2012   Názory a komentáře

Rio +20: Odzbrojováním k trvale udržitelnému rozvoji

Mezinárodní organizace a osobnosti požadují, aby na blížícím se summitu OSN v Riu byla věnována pozornost odzbrojování. Během summitu zde bude vystaven obří tank z chleba, který upozorní na to, že finance tekoucí do zbrojení by mohly být využity na vymýcení chudoby a na podporu trvale udržitelného rozvoje.

Pondělí 18. 6. 2012   Zprávy

České školy se připojily k soutěži Uměním za mír

Před nedávnem jsme informovali o mezinárodní výtvarné soutěži Uměním za mír. Pod záštitou českého informačního centra OSN jsme informaci o této soutěži rozeslali všem českým školám a několik z nich se rozhodlo připojit. Některé z nich už dokonce nahrály soutěžní díla na web http://www.unartforpeace.org/gallery/czech_republic, kde si můžete (nejen české) výtvory prohlédnout. Nezapomeňte dát hlas těm, které se vám líbí! :-)

Zde je průběžně aktualizovaný seznam škol, které se v ČR do soutěže zapojily.

Pátek 20. 4. 2012   Zprávy

Stránky