migrace

Přinášet svědectví o utrpení máme zakódováno v genech, říká ředitel Lékařů bez hranic v Česku

"Pokud konflikty nezeslábnou, lidé, kteří utíkají v obavě o svůj život, utíkat nepřestanou. Ucpete-li jednu cestu, najdou si jinou. Například trasa vedoucí přes Libyi do Itálie je mnohem nebezpečnější. Mezi migranty se lodím, které plují touto trasou, říká lodě smrti. Oni si velice dobře uvědomují, do jakého rizika jdou a jakému riziku vystavují sebe a své rodiny. Ale situace, z níž utíkají, je natolik zoufalá, že jsou ochotni podstoupit i tohle. Proto je velice těžké zůstat optimistou."
Čtvrtek 23. 6. 2016   Názory a komentáře

Pokrytectví Evropské unie musí skončit

Mezinárodní stanovisko Světa bez válek a násilí k otázce migrantů a uprchlíků v EU. "EU má k dispozici zdroje a zkušenosti, aby zvládla s plným respektem k lidským právům narůstající počet uprchlíků na svém území. Věříme, že EU by měla změnit hodnoty, politické priority a východiska tím, že postaví do centra lidský život – nejenom slovy, ale i činy. To je EU, o kterou všichni usilujeme."
Čtvrtek 10. 9. 2015   Oficiální stanoviska
Zygmunt Bauman

Migranti jsou pro nás poslové špatných zpráv, říká slavný sociolog

Moderní doba je období masového pohybu osob. Patří k sobě proto, že moderní doba vytváří lidi, kteří nemohou žít tam, kde by chtěli. Lidi, kteří jsou pak označeni za zbytečné (nebo nadbytečné). Příčiny jsou dvě: naše záliba v řádu. My jsme posedlí řádem. Když pak stávající řád není dost dobrý, měníme ho a vytváříme řád nový – modernizujeme. A najdou se lidé, kteří se do nového pořádku nehodí. A druhou příčinou je ekonomický pokrok. Díky němu se učíme vytvářet nové věci s méně pracovníky a menšími náklady. A v tu chvíli se znovu někteří lidé stanou zbytečnými, protože jejich způsob obživy je zastaralý. A k tomu přidejte místní konflikty, spory mezi skupinami a tak dále, kvůli kterým lidé také opouštějí svoje bydliště.
Pátek 28. 8. 2015   Názory a komentáře