nenásilné revoluce

Skutečná demokracie teď - shromáždění v Brně (2.6.) a Praze (4.6.)

Tisková zpráva, Skutečná demokracie teď

15. května se ve Španělsku zrodilo občanské hnutí, které ve světle nadcházejících regionálních a místních voleb, které se konaly 22. května, vyzvalo občany k protestům proti korupci v politice, nezaměstnanosti a ekonomické situaci v zemi. Pod jménem "Skutečná demokracie teď" a bez napojení na jakoukoliv politickou stranu nebo odbory se na náměstích shromáždily tisíce občanů, aby vyjádřily svou nespokojenost a společně hledaly řešení. Ve městech a čtvrtích vznikly občanské sněmy a lidé začali rozhodovat o své budoucnosti. Slogan "Rozhořčení!" (inspirovaný stejnojmennou knihou francouzského filozofa Stéphana Hessela) vyzýval společnost k tomu, aby měla víru v sama sebe a aby nechala zaznít svůj hlas. Jiný svět je možný a změna je v našich rukou.

Čtvrtek 2. 6. 2011   Zprávy

Brněnský protest proti násilí ze strany syrské vlády

Tisková zpráva

My syřané a češi žijící v Brně oznamujeme, že dne 3. června 2011 svoláváme do Brna protestní shromáždění proti násilí syrské diktatury proti bezbranným civilistům a protestujícím v syrských městech, kteří jsou již několik týdnu vystavení brutálnímu násilí ozbrojených sil věrných vládni diktatuře. Při snaze diktatury rozehnat mírové demonstrace zahynuly již tisíce lidí a desetitisíce byly odvlečený do internačních táborů.

Čtvrtek 2. 6. 2011   Zprávy

Řecko se vydalo ve stopách Egypta a Španělska: nastává počátek nové civilizace?

Tisíce lidí v celkem 20 městech odstartovaly tzv. Řeckou etickou revoluci. Řekové převzali zprávu vyslanou španělskými „Indignados" (v překladu doslova rozhořčení, pobouření) vyjádřenou v mottu: „Buďte potichu, jinak probudíte Řecko..." Řecko se probudilo nadobro...

Sobota 28. 5. 2011   Názory a komentáře

„Arabské jaro" přichází do Evropy: nechť se rozšíří do celého světa!

Oficiální mezinárodní stanovisko Světa bez válek a násilí k demonstracím za demokracii ve Španělsku (hnutí M-15)

Svět bez válek a násilí vyjadřuje vřelou podporu lidem ve Španělsku, kteří se mobilizují a organizují v touze po lepší budoucnosti.

Od 15. května, kdy ve Španělsku proběhly první demonstrace vyvolané hnutím za skutečnou demokracii (¡Democracia Real Ya!), statisíce lidí vyšly do ulic protestovat proti dvou-partajnímu politickému systému, korupci v politice, ekonomické krizi a následným vládním dotacím na záchranu bank z veřejného rozpočtu, které jsou doprovázeny drastickými škrty ve veřejných službách a největší nezaměstnaností v historii. Míra nezaměstnanosti mladé generace ve Španělsku dosahuje téměř 50 %, a tak mladí lidé nemohou najít práci, přestože jsou nyní vzdělanější než kdy předtím.

Čtvrtek 26. 5. 2011   Oficiální stanoviska

Podporujeme španělskou nenásilnou revoluci

Již více než týden probíhají v desítkách španělských měst nenásilné demonstrace nejen za skutečnou demokracii. K masovým protestům se připojují i komunity Španělů žijících v různých zemích včetně České republiky. Přijďte je podpořit na akce, které se uskuteční tento týden v Brně a v Praze:

BRNO, Moravské náměstí - čtvrtek 26. května od 18 hod.PRAHA, Staroměstské náměstí - sobota 28. května od 18 hod.
Úterý 24. 5. 2011   Zprávy

Motorem změn v Egyptě a Tunisu bylo nenásilí

Pád tvrdých diktatur v Tunisu a Egyptě během méně než jednoho měsíce; vlna svobody a občanská angažovanost, šířící se arabským světem; tisíce občanů Tunisu a dalších severoafrických měst, kteří v solidaritě vyšli do ulic oslavovat rezignaci Mubaraka... to všechno jsou projevy hlubokých a rychlých změn, které se odehrávají v arabském světě. Změn, které „oficiální analytikové" světových mocností nepředvídali. Stejně, jako ve své době nepředvídali pád Sovětského svazu nebo poslední ekonomickou krizi.

Úterý 15. 2. 2011   Názory a komentáře